Česta pitanja


P: Može li se sistem ugraditi u već gotove objekte?
Da, moguće je i to je najbolje uraditi prilikom adaptacije objekta ili redovnog bojanja zidova. U nekim objektima gdje se sistem može vrlo jednostavno postaviti, ugradnja je moguća uvijek.

P: Koja je najveća prednost sistema centralnog usisavanja?
Sistem centralnog usisavanja za razliku od klasičnog usisavača svu mikroprašinu izbacuje izvan kuće ili stana.

P: Kakva je razina buke sistema centralnog usisavanja?
Središnja jedinica smještena je u pomoćnim prostorijama te tako ne stvatra nikakvu buku u drugim dijelovima kuće ili stana. Jedino što čujete je strujanje zraka kroz vaše nastavke za usisavanje.

P: Kako se održava sistem centralnog usisavanja prašine?
Kod ovog sistema praktički nema održavanja niti mijenjanja vrečica, filtera ili sličnog. Beam filter je samočisteći i napravljen je od Gore-TEX materijala, koji je izdržljiviji od ostalih vodećih filtera. Filter sam otrese prašinu sa sebe i također štiti motor, tako da BEAM svaki slijedeći put radi kao i prvi put, a Vi ste oslobođeni mijenjanja prljavih vrečica, samo ispraznite spremnik 2 do 3 puta godišnje.

P: Kako sistem radi?
Središnja jedinica se obično ugrađuje u podrum ili garažu (čime se smanjuje razina buke u prostoru koji se usisava), a ona je cijevima povezana sa utičnicama u prostorijama. Gibljivo crijevo se umetne u jednu od utičnica, a na rukohvatu se prekidačem pali središnja jedinica. Sva nečistoća koja se usisa odlazi u spremnik središnje jedinice.

P: Da li je teško manipulirati sa dugačkim gibljivim crijevom od 9 metara?
Gibljivo crijevo napravljeno je od lagane i vrlo izdržljive plastike i sa njim se jednostavno možete kretati po vašim prostorijama i zaobilaziti namještaj bez mogućnosti da ga oštetite.

P: Koliko je utičnica potrebno?
Većina standardnih kuća ima 3 do 4 utičnice. Kod projektiranja utičnice se raspoređuju tako da sa što manje utičnica u kombinaciji sa crijevom od 9m pokrijemo cijelu površinu objekta.

P: Mora li se filter prašine često čistiti ili mijenjati?
Fiter je samočisteći što znači da se nakon svakog usisavanja sam istrese. Nakon duže uporabe moguće ga je vrlo jednostavno istresti bez skidanja sa aparata, a sam filter nije potrebno mijenjati.

P: Da li se spremnik nečistoče mora često prazniti?
U obiteljskoj kući prosječne veličine frekvencija pražnjenja spremnika iznosi 2 do 3 puta godišnje.

P: Da li se cijevovod u sistemu može začepiti?
Sistem je tako konstruiran da je mogučnost začepljivanja svedena na minimum, a u praksi jako rijetka. Cijevovod unutar zidova izveden je od glatkih cijevi promjera 50mm, a gibljiv crijevo za usisavanje je promjera 36mm i lagano je naborano iznutra, te tako sve što prođe kroz gibljivo crijevo bez problema stigne i do središnje jedinice..

P: Da li je usisna snaga jednaka u cijeloj kući?
Da! Pravilno ugrađen sistem nudi istu snagu čišćenja na svim utičnicama, bez obzira na udaljenost od centralne jedinice.

P: Da li se sistem često kvari?
Sistemu je potrebo minimalno održavanje, a projektiran je za dugotrajnu uporabu bez kvarova.

P: Dok sistem ne radi , da li je moguće da nešto uđe u cijevovod?
Ne! U stanju mirovanja sve utčnice su zabrtvljene.